Sladica jabolčni zavitek oz. »štrudelj«, ki jo poznamo predvsem narodi v alpskem prostoru, zagotovo spada v vrh same prepoznavnosti in splošne priljubljenosti.  Preprosta kombinacija sadja in začimb, zavita v tanko, nežno testo, praktično nikogar ne pusti hladnega. Situacija ni nič drugačna pri ploščici Mulebar Strudel,  ki je s svojo kombinacijo med energijskimi ploščicami nekaj posebnega.

MuleBar štrudelj

Snovalci ploščice so iz recepture za običajni jabolčni zavitek uporabili tiste sestavine, ki imajo največjo biološko, prepoznavno in gurmansko vrednost. Nekaterim običajnim sestavinam Mulebar ploščic so dodali jabolka, cimet in rozine ter tako ustvarili kvalitetno in izjemno okusno energijsko ploščico.

Zdrava pamet nam pravi, da je priporočljivo v čimvečji meri uživati živila, ki uspevajo v prostoru, kjer živimo. In jabolka zagotovo sodijo v to skupino. Ti sadeži so, najbolje seveda če so domači in neškropljeni, bogat vir hranilnih snovi z mnogimi zdravilnimi učinki. Vlaknina pektin, ki se nahaja v lupini, ima pomembne lastnosti uravnavanja krvnega sladkorja in zniževanja holesterola, zato je zelo pomembno, da so jabolka pridelana ekološko, saj sicer z lupino zaužijemo tudi neželene pesticide. Velika količina antioksidantov polifenolov, ki se prav tako nahajajo v lupini, pa prispeva k dobremu delovanju imunskega sistema. Antioksidanti in flavonoidi, ki jih vsebuje meso sadeža, delujejo protivnetno in protialergijsko ter igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni srca in zdravljenju raka. V jabolkih najdemo tudi več kot 20 različnih mineralov, predvsemželezo, fosfor, kalcij, kalij ter kar nekaj vitaminov (A, B1, B2, C, E).  Omeniti velja, da celuloza in obilica mineralov v jabolku krepita črevesno steno in skrbita za dobro delovanje prebavnega sistema.

Rozine so tako kot ostalo suho sadje nepogrešljiv dodatek športnih energijskih ploščic in prigrizkov, sploh če želimo posegati po naravnih virih hitro dostopne energije. Rozine namreč vsebujejo tudi do 70% naravnega sladkorja. Poleg energije z zaužitjem posušenih grozdnih jagod prejmemo tudi nemalo vlaknin in mineralov kot so kalij, kalcij, fosfor in železo. Pripomorejo k obrambi pred civilizacijskimi bolezni in krepijo živčni sistem.

Tretja prepoznavna sestavina ploščice »štrudelj« je cimet, priljubljen prah iz lubja tropskega drevesa. Cimet ima poleg izjemne aromatične vrednosti, ki izboljša okus in vonj mnogih jedi in pijač, tudi veliko zdravilnih lastnosti. Eterično olje, ki ga začimba vsebuje deluje proti bakterijam in virusom, odpravlja prebavne težave, krepi slabotnost in blaži znake sladkorne bolezni tipa II. Zelo koristno je, če nekaj cimeta zaužijemo vsak dan; tako da ga potresemo na kavo, kosmiče ali še slajše – si privoščimo ploščico »študelj«.

Sestavine kot so rižev slad, ovseni in riževi kosmiči tvorijo kvalitetno energetsko bazo in so stalnica vseh Mulebar ploščic. Pobliže smo se z njimi seznanili že pri predstavitvi ploščice »Sladki koren«. Vsem rezinam, razen marelični, so dodane tudi kvalitetne sirotkine beljakovine.

V ploščici »štrudelj« pa se nahajata še dve sestavini, ki se sicer pojavita še pri nekaterih iz nabora sedmih »mul«, in sicer brusnice ter manj znana marelična jedrca.

Brusnice, severnoameriško jagodičje, daje ploščici osvežujočo kislino, mimogrede pa zalogajčku doprinesejo nekaj vitamina C. Že stari Indijanci so poznali njihove zdravilne lastnosti, predvsem pri zdravljenju bolezni sečil. Hipurična kislina, ki jo najdemo v brusnicah je naravni antibiotik, z njimi se borimo proti glivicam, pomagajo pri obnovi celic, delujejo pa tudi pri zniževanju glukoze v krvi.

Nekatera ljudstva v Himalaji redno uživajo jedrca mareličnih koščic, ki so poznana kot izjemno hranilo/zdravilo, predvsem zaradi visoke vsebnosti vitamina B17. Le-ta naj bi po nekaterih raziskavah odigral ključno vlogo pri odstranjevanju mutiranih celic v telesu in tako velja za resno obrambo pred razvojem rakavih bolezni.

Postrezite si z malo drugačnim »jabolčnim zavitkom« in zdravje vam bo hvaležno.